keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Gluteeniton focaccia

Yhtenä mukavana päivänä söin jouluostosten välissä Robert'silla ihana täytetyn focaccian. Gluteeniton herkku oli täytetty vuohenjuustolla, aurinkokuivatulla tomaatilla, salaatilla ja tuoreella tomatilla. Ja siitä se ajatus sitten lähti.
Taikinan tein näin:

Lämmitin yleiskoneen kulhoa, mittasin siihen 5dl lämmintä vettä. Sekaan 1tl psylliumia ja kone pyörimään hetkeksi. Käytin taikinakoukkuja. Mittasin isoon mittakuppiin yhteensä 7dl kuivia- aineita (tattarijauhoa, tattarihiutaleita, riisijauhoa ja gluteenitonta jauhoseosta) ja 1 tl ruususuolaa, 1 tl ruokokidesokeria ja puoli pussia kuivahiivaa. Kun psyllium oli turvonnut noin 10min, lusikoin jauhot sekaan, kone pyöritti taikinan nopeasti tasaiseksi, lopuksi loraus oliviöljyä. Yleiskone vaivasi taikinaa 10 min. Kaadoin taikinan pellille leivinpaperin päälle, jonka olin öljynnyt oliviöljyllä reilulla kädellä ja peittelin pellin lämpimän vesikupin päälle. Saunan ajan se siinä kohosi ja uuni lämpesi 225 asteiseksi. Pinnalle ripottelin pieniksi pilkkomiani fetajuuston, olivin ja aurinkokuivatun tomaatin palasia. Painelin palaset lusikalla osittain taikinan sisään. Loppusilaukseksi ripaus sormisuolaa ja ei kun uuniin. 20 min ja valmista tuli! Valmiin, kuuman leivän voitelin vielä oliviöljyllä.
Tätä focciataa ei kyllä pystynyt halkaisemaan ja täyttämään. Lämpimän leivän päälle leikkasin siivun vuohenjuustoa, se suli sopivasti niin, että maku pääsi esille. Lisäksi leikkasin aurinkokuivatusta tomaatista muutamia ohuita suikaleita. Koko komeuden päälle vielä valkosipulihilloketta ja muutama noppa tuorejuustoa. Levittelin päälliset leivälle, jotta siitä oli helpompi haukata.

                                                                    Lisäksi teetä ja sympatiaa!




                                                                Aivan taivaallisen hyvää!

                                                                                    Piupau

maanantai 24. marraskuuta 2014

Hetki vain




Heräsin parahiksi muiskauttamaan pusuun kolmeen lämpöiseen poskeen, 
eteisessä kävi melkoinen kuhina kun etsittiin sukkaa ja myssyä.
Ihan hiljaa ne olivat,
etten heräisi.

Yö työmaalla oli maltillinen,
tekeminen saa ajan kulumaan.
Pienet varpaat, nälkäisenä hamuilevat suut,
heruva maito ja ne parkaisut, 
jotka vaativat ja vaativat.

Eilen leivottu leipä on kuivettunut sopisvasti,
 teetä ja hetki ihan hiljaa.
Sitten voi taas mennä.

Piupau

perjantai 21. marraskuuta 2014

Aurinkoa




Pala aurinkoa löytyi kirpputorilta.
Kynttilänvalossa se huokaa lämmintä valoa ympärilleen. 

Gluteeniton näkkäri löysi paikkansa peltipurkista. 
Minut on vallannut peltipurkkimania!

Tahdon lisää ruusuisia, 
jauhoilla ja siemensille.

Piupau


keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Villalankaa





Lanka on kiertynyt bampupuikoilla moneen.
 Värit antavat taas voimaa näihin pimeisiin päiviin.
Tyttö istuu huoneessaan ja lukee, koeviikko jälleen. Poika ei lue, kyllä sekin pitäisi.
Tiskikoneen tyhjennys on käynnissä, kuukausirahaa on tienattava.
Radiossa laulaa joku, jonka nimeä en tiedä.

Suihkusta märät hiukset roikkuu olkapäillä, 
niissä on uusi punainen väri.
Väriterapiaa kai sekin.

Joulu lähestyy,
 tänä vuonna aion kääriä paketteihin enemmänkin omaa tekemää.
Villaa ja suklaata,
voiko parempaa pakettia ollakaa?

Piupau

torstai 13. marraskuuta 2014

Gluteeniton pataleipä



Törmäsin pataleipä ohjeeseen blogissa Villa Kotikumpu. Leipä näytti niin herkulliselta että pakkohan sitä oli kokeilla.
Tein oman leipäni guteenittomana.

6 dl jauhoja, hiuraleita tai siemeniä
0.5 tl hiivaa
1tl phylliumjauhetta
2 tl ruususuolaa
6-7 dl lämmintä vettä

Mittasin kuivat aineet kuppiin. Sekoitin tattariryynejä, tattarijauhoja, pellavansiemeniä, seessaminsiemeniä ja gluteenitonta jauhoseosta. Kun jauhot, ryynit ja siemenet sekoittaa ja mittaa vasta sitten saa oikean määrän. Tattariryyni imee valtavasti vettä, eli jos sitä ei ole, luulen että vähempi vesikin riittää. Taikinan saa olla melko löysä. Älä vaivaa, kehoittaa ohje.
Sitten vain kelmu päälle ja uuninpankolle kohoamaan. Tein taikinan illalla ja aamulla leivoin leivän.

Jauhotetulle pöydälle kaadoin taikinan, taikina oli kuplaista ja tahmeaa. Ripottelin päälle lisää jauhoja ja muovasin leivästä pitkulaisen, pataani sopivan. Laitoin uunin päälle. Pataa piti lämmittää 225 asteisessa uunissa 30 min. Kun pata oli kuuma, nostin leivän leivinpaperin päälle ja kuumaan pataan. Kansi päälle ja pata uuniin. Paistoin ensin 30 min kansi päällä ja sitten vielä 15 min ilman kantta.

Tee kerkesi jäähtyä kupissa. Hillat odottavat luonnonjugurtin alla. Minä leivoin.

Tuoksu alkaa hiipiä uunista, jännityksellä odotan mitä sieltä tulee. Järkevää olisi varmasti ollut etsiä valmis gluteeniton pataleipäohje netistä, niitäkin varmasti on. Järkevää, mutta ei minun tapaistani. Olen huono noudattamaan reseptejä, aina pitää soveltaa.





Tästä tuli hyvää!
Leivän pinta on ihanasti rapea,
sisällä mehevä, maistuva täyte.

Piupau

tiistai 4. marraskuuta 2014

Riisinkeitin






Joskus on ihana ulkoistaa ruuanlaitto ja hakea valmista, herkulista kiinalaista.
Iloita siitä että joku muu tekee kaiken puolesta ja nauttia höyryävän kuumasta ruuasta ilman keittiösekasortoa.
Ostamme aina useaa sorttia ja siitä saa jokainen valita mieleisensä annoksen omalle lautaselle, maistella eri makuja ja tuumailla, mikä miellyttää omia makuhermoja eniten.

Seuraavan päivän ruokakin syntyy käden käänteessä.
Isolla pannulla paistetaan kaikki se, mitä eilen jäi.
Riisinkeittimellä kiuhautetaan lisäksi uutta ja tuoretta riisiä,
osa lisätään tarpeen mukaan pannulle,
osa nostellaan pienimmäisen lautaselle,
ja jos vielä jotain jää, se säilötään jääkaappiin. 

Riisinkeittimen ostin muutama kuukausi sitten Rustasta,
ja se onkin osoittautunut mahtavaksi apukokiksi keittiöön. 
Riisi kiehuu keittimessä itsestään,
ja kun se on valmista, keitin napsauttaa itsensä "pidä lämpimänä"-tilaan.

Basmatiriisi tuoksuu ihanalle
ja riisin rakenne on sama, kuin kiinalaisen ravintolan tarjoama.

Päivä on ollut pimeä ja sumuinen,
kaivauduttiin pienimmäisen kanssa untuvapeitteisiin ja luettiin ymppiä ääneen.
Lapsen käsi oli läämin kun se kietoutui käsivarteni ympärille.
Hihitys kutkutti korvaa, kun vastausket kysymyksiini esitettiin Lallin malliin.
Hauskaa oli.

Piupau

sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Gluteeniton ruokavalio toi pirteyttä päiviin


Ihanan kesän jälkeen olin turvonnut ja saamaton.
Tyytymätön ainaiseen turvotukseen ja väsynyt aina vaan paheneviin pms-oireisiin.
Kaksi viikkoa jokseenkin siedettävää elämistä ja seuraavat kaksi taas turpeutta, alakuloa ja kiukuttelua, kipeitä rintoja ja väsymystä.
Jatkuvaa ummetusta ja pahimpana se raskaanaolemisentunne,
maha pallomaisesti pystyssä heti rintojen alta.

Karppaaminenkin on tullut kokeiltua, se vie pois turvotuksen mutta pitemmällä aikavälillä se ei sovi minulle. Kaipaan leipää ja leipomista. Haluan herkutellakin välillä.
Muutama aikaisempikin gluteenittoman ruokavalion kokeilu oli jo takana, mutta silloin lopetin liian pian. Mikään ei muutu yhdessä yössä, ei edes viikossa. 
Nyt olen ollut gluteenittomalla linjalla kolme kuukautta ja uskallan julistaa hyvää oloani ääneen.

Huomaan että herään aamulla virkeänä,
innostun asioista ihan eritavalla. Haluan leipoa ja laittaa ruokaa. Mielessä on koko ajan monta mukavaa puuhaa joita haluaisin aloittaa. 
Nyt alkoi jo toiset kuukautiset ihan melkein yllättäin, pientä rintojen kivistelyä lukkun ottamatta.
Ei alakuloa, eikä turhia perheriitoja.

on blogi josta olen saanut valtavasti tieto, innostusta 
ja ihania reseptejä uudelle elämälleni.
Teen itsellleni tattarileipää pakastimeen ja välillä ostan kaupasta ihan valmista. Vaihtoehtojahan on valtavasti. Piirakat ja muut leivonnaiset teen gluteenittomina, niitä voi kaikki syödä.
Lähes kaikissa kahviloissa ja ravintoloissa voi saada herkut gluteenittomina, hyviä vaihtoehtoja on valtavasti. Elämä ei ole ollenkaan hankalaa, ehkä himppusen kalliinpaa kyllä.
Sen hinnan olen valmis maksamaan,
niin paljon parempi on nyt.

Piupau