torstai 13. marraskuuta 2014

Gluteeniton pataleipä



Törmäsin pataleipä ohjeeseen blogissa Villa Kotikumpu. Leipä näytti niin herkulliselta että pakkohan sitä oli kokeilla.
Tein oman leipäni guteenittomana.

6 dl jauhoja, hiuraleita tai siemeniä
0.5 tl hiivaa
1tl phylliumjauhetta
2 tl ruususuolaa
6-7 dl lämmintä vettä

Mittasin kuivat aineet kuppiin. Sekoitin tattariryynejä, tattarijauhoja, pellavansiemeniä, seessaminsiemeniä ja gluteenitonta jauhoseosta. Kun jauhot, ryynit ja siemenet sekoittaa ja mittaa vasta sitten saa oikean määrän. Tattariryyni imee valtavasti vettä, eli jos sitä ei ole, luulen että vähempi vesikin riittää. Taikinan saa olla melko löysä. Älä vaivaa, kehoittaa ohje.
Sitten vain kelmu päälle ja uuninpankolle kohoamaan. Tein taikinan illalla ja aamulla leivoin leivän.

Jauhotetulle pöydälle kaadoin taikinan, taikina oli kuplaista ja tahmeaa. Ripottelin päälle lisää jauhoja ja muovasin leivästä pitkulaisen, pataani sopivan. Laitoin uunin päälle. Pataa piti lämmittää 225 asteisessa uunissa 30 min. Kun pata oli kuuma, nostin leivän leivinpaperin päälle ja kuumaan pataan. Kansi päälle ja pata uuniin. Paistoin ensin 30 min kansi päällä ja sitten vielä 15 min ilman kantta.

Tee kerkesi jäähtyä kupissa. Hillat odottavat luonnonjugurtin alla. Minä leivoin.

Tuoksu alkaa hiipiä uunista, jännityksellä odotan mitä sieltä tulee. Järkevää olisi varmasti ollut etsiä valmis gluteeniton pataleipäohje netistä, niitäkin varmasti on. Järkevää, mutta ei minun tapaistani. Olen huono noudattamaan reseptejä, aina pitää soveltaa.





Tästä tuli hyvää!
Leivän pinta on ihanasti rapea,
sisällä mehevä, maistuva täyte.

Piupau

5 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Leipä oli tosi hyvää vielä seuraavana päivänäkin paahdettuna. Päälle en kaipaa voin lisäksi mitää, hyvänmakuista leipää ei voita mikään.

      Poista
  2. Mukava, että leipäsi onnistui. Ja olit tyytyväinen!
    Marjuska

    VastaaPoista