sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Gluteeniton ruokavalio toi pirteyttä päiviin


Ihanan kesän jälkeen olin turvonnut ja saamaton.
Tyytymätön ainaiseen turvotukseen ja väsynyt aina vaan paheneviin pms-oireisiin.
Kaksi viikkoa jokseenkin siedettävää elämistä ja seuraavat kaksi taas turpeutta, alakuloa ja kiukuttelua, kipeitä rintoja ja väsymystä.
Jatkuvaa ummetusta ja pahimpana se raskaanaolemisentunne,
maha pallomaisesti pystyssä heti rintojen alta.

Karppaaminenkin on tullut kokeiltua, se vie pois turvotuksen mutta pitemmällä aikavälillä se ei sovi minulle. Kaipaan leipää ja leipomista. Haluan herkutellakin välillä.
Muutama aikaisempikin gluteenittoman ruokavalion kokeilu oli jo takana, mutta silloin lopetin liian pian. Mikään ei muutu yhdessä yössä, ei edes viikossa. 
Nyt olen ollut gluteenittomalla linjalla kolme kuukautta ja uskallan julistaa hyvää oloani ääneen.

Huomaan että herään aamulla virkeänä,
innostun asioista ihan eritavalla. Haluan leipoa ja laittaa ruokaa. Mielessä on koko ajan monta mukavaa puuhaa joita haluaisin aloittaa. 
Nyt alkoi jo toiset kuukautiset ihan melkein yllättäin, pientä rintojen kivistelyä lukkun ottamatta.
Ei alakuloa, eikä turhia perheriitoja.

on blogi josta olen saanut valtavasti tieto, innostusta 
ja ihania reseptejä uudelle elämälleni.
Teen itsellleni tattarileipää pakastimeen ja välillä ostan kaupasta ihan valmista. Vaihtoehtojahan on valtavasti. Piirakat ja muut leivonnaiset teen gluteenittomina, niitä voi kaikki syödä.
Lähes kaikissa kahviloissa ja ravintoloissa voi saada herkut gluteenittomina, hyviä vaihtoehtoja on valtavasti. Elämä ei ole ollenkaan hankalaa, ehkä himppusen kalliinpaa kyllä.
Sen hinnan olen valmis maksamaan,
niin paljon parempi on nyt.

Piupau16 kommenttia:

 1. Taidanpa perehtyä asiaan, kiitos!
  Ihana kuva marjatertusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki! Kyllä kannataa. Tietoahan nykypäivänä löytyy helposti.

   Poista
 2. Oi, kun kiva kuulla!! :))

  Hiilareita pyrin syömään vähemmän, tuota voisin siis minäkin kokeilla, gluteenitonta:) Kiitos tiedoista!! :))

  Ihanaa syksyn jatkoa sinulle!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marikki ja ihanaa syksyä nyös sinulle! Gluteeniton vähähiilarisen rinnalle onkin hyvä kaveri. Painokin on tippunut mukavasti ja se hyvä olo on ihan parasta.

   Poista
 3. Täällä samat oireet, pitäisi nyt vaan ottaa itseä niskasta kiinni ja kokeilla tuota gluteenitonta ruokavaliota... lääkäri suositteli myös vihreänsalaatin pois jättämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on yllättävän helppoa ja hetken päästä huomaa että ei enää edes haluta niin paljon mitään pullia ja muuta naposteltavaa.vihersalatista luopuminen tuntuu hurjalta ja mahdottomalta, saahan sittä niin paljon hyvää!

   Poista
 4. =) Joillakin meillä on sellaisen sisuskalut, etteivät esim kotimaiset viljat sovi. Paitsi ehkä kaura...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä se näyttää. Keliakiakin voi ilmetä niin monella tavalla, tai sitten ei vaan sovi. Enkä kyllä usko että vehnäjauho kenenkään oloa parantaa. Kauraa aijon koeilla uudestaan, yhden kerran kokeilu aiheutti kamalat vatsakivut, tai sitten se oli joku muu yllättävä takapakki.

   Poista
 5. Minun pitäisi varmaan myös kokeilla samaa, kun ottaa pattiin ainainen väsymys ja mahan turvotus. Kun vaan saisi sisua ja voimia jostain. On niin helppo sortua vanhoihin tottumuksiin. Viikonloppuna tein muka ihanan suklaakakun. Oman pään mukaan vaihdoin vehnäjauhon tilalle gluteenitonta, tulos levisi kuin jokisen eväät. Olisi kuulema pitänyt jotain psylliumia laittaa mukaan. Täytyy alkaa opettelmaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotan voimia kokeiluun! Kerro toki sitten miten kävi. Jokisen eväät, hi, tekevälle sattuu. Kyllä se tietenkin opettelua on aluksi. Onneksi nykyään on niin paljon helppoja vaihtoehtoja. Pannukakusta mullakin tuli kyllä melkoinen pannukakku :) mutta hyvää oli!

   Poista
 6. Onnittelut ratkaisustasi. Ei tarvitse olla keliakia, voi olla gluteeniyliherkkyys ja silloin ruokavalio on paikallaan. Itse olen ollut gluteenittomalla pari vuotta vaikka minulla ei ole keliakiaa. Se vain sopii suolistolle paremmin! Kaikkien mahaongelmaisten kannattaisi mielestäni siirtyä gluteenittomaan ruokavalioon. Ruuanlaitto ja leipominen onnistuvat kun asiaan vähän perehtyy. Tsemppiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vuokko. Aika näyttää miten tässä käy! Perehtyminen on onneksi melko helppoa kun netissä pyörii, tietoa kyllä löytyy. Malttia se vaatii että huomaa mikä sopii ja mikä ei. Kun olo paranee, alkaa asia kiinnostaa ihan itsestään.

   Poista
 7. Kiitos tästä jutusta. Varmasti rohkaisee monia. Minä, vaikka itse välillä sorrunkin johonkin sokerihöttöön kylässä, niin kotona en niitä enää tee enkä kenellekään tarjoa. On tässä keski-iässä muutenkin ihan tarpeeksi haastetta tavalliselle naisihmiselle, että kaikki pienetkin vinkit tai askeleet hyvään oloon ovat tervetulleita :) Ei tuntuisi reilulta tarjota omille ystäville (niin täällä kotona kuin teille blogiystävillekään :) jotain sellaista mikä ei mitään hyvää tee kenellekään...

  Tsemppiä sinulle :) Olet yksi hieno esimerkki meille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Johanna! Odotan innolla uusia postauksiasi. Reseptit houkuttavat kokeilemaan ja uutta tietoa on mukava lukea! Sokerin määrä monissa leivonnaisissa on todella pöyristyttävä, sitä ei usein tule edes ajatelleeksi. Pieni askelin kohti parempaa, niin on mentävä.

   Poista
 8. Kiitos blogivihjeestä. Minulla tämä kaksi vuotta sitten puhjennut käsien psoriasis pysyy kurissa gluteenittomalla ruokavaliolla. Välillä olen ratkennut herkuttelemaan ja kärsiä saan heti. Huomasin myös, että turvotus laski heti, kun gluteeni jäi pois. Onnea matkaan ja halit täältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilistä paisoa-blogiin kannattaa kyllä tutustua! Onneksi olet saanut avun, pienet retkahdukdet muistuttavat varmasti taas joksikin aikaa että se, mitä suuhunsa laittaa vaikuttaa melko paljon siihen miten kroppa toimii. Varsinkin kun ikää tulee!

   Poista